Een ander Europa- antwoord aan Koenders

Een ander Europa gevraagd

Minister Koenders vraagt (Algemeen Dagblad, 27 januari 2017) om wensen van lezers voor Europa. Hij kiest zelf voor een “andere” Europese Unie, waarin de lidstaten centraal staan. Dat is een doodlopende weg. Sinds ruim twintig jaar staan de lidstaten al voorop. Wat bijvoorbeeld niet heeft gewerkt is het systeem van onderlinge afspraken tussen de lidstaten over de begrotingen van de Euro-landen. Duitsland en Frankrijk kwamen al snel weg met afwijkingen, Portugal en Spanje zijn laatst ook ontzien. De Italiaanse banken worden met staatsgeld gered, en niet hervormd. Nee, de lidstaten halen uit de EU wat voor zichzelf profijtelijk is, zoals subsidies voor de boeren en zwakke regio’s, en vestiging van buitenlandse bedrijven die van onbehoorlijke belastingvoordelen profiteren.

Europa als vrijhandelszone en een kleine unie met de buren

Mijn visie is dat Europese samenwerking inderdaad noodzakelijk is voor een klein land als Nederland, dat zijn geld voor een flink deel door im- en export verdient. Autarkie heeft al nooit gekund maar nu minder dan ooit. De huidige EU is echter te veelomvattend. Hij moet eerst worden omgevormd tot een grote vrijhandelszone, waar Engeland ook bij kan horen. Vrij verkeer van goederen en diensten, maar niet van kapitaal en mensen. Defensiesamenwerking blijven we in de NAVO doen (en er meer voor betalen!). Vervolgens is samenwerking op andere terreinen met een beperkt aantal landen nuttig. Onze buren zijn daarbij het belangrijkste: Duitsland, België, Engeland. Samenwerking op het gebied van infrastructuur, luchtvaart, criminaliteit, onderwijs. Financieel moeten we een alternatief voor de Euro vinden. De Euro heeft eerder de conflicten en de risico’s binnen de EU vergroot dan de welvaart versterkt. Denk aan een Neuro voor Nederland, Duitsland, België. Dit is de kern van mijn programma.

 

Auteur: europefixit

Political Science, 1972. Urbanism Departement, City of The Hague (NL), 1975-1989. National Planning Service, Ministry of Housing and Planning, 1989-2012. Planning departement, Utrecht University, 2000-2004.

Eén gedachte over “Een ander Europa- antwoord aan Koenders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *